Cilt Bakım Ritüellerinde Kullanılan Bütün Asitler Ve Etkileri!
Asit kelimesi her ne kadar korkutucu bir kelime gibi görünse de gerçek bunun tam aksi yönde hareket etmektedir.
Çünkü cilt bakım ürünlerinin temel yapı taşlarının çeşitli asitler oluşturmaktadır. Asitlerin cilt üzerindeki başlıca etkileri ise temizlemek, canlandırmak ve cilt eşitsizliklerini dengelemek olmaktadır. Asitlerin etkilerini öğrenerek cildinize hak ettiği değeri daha kolay bir şekilde verebilirsiniz.
Açık Renkli Saçların Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Salisilik Asit
Akneli ciltlerin kullanması önerilen asitlerin başında salisilik asit yer almaktadır. Çünkü bu asit çeşidi cildi derinlemesine temizlemesinin yanında sebum üretimini de dengeleyerek akneye meyilli ciltlerin sorunlarına çözüm getirmektedir. Salisilik asidin bir diğer özelliği ise cilt tonunda ki eşitsizlikleri dengelemesidir.
Mandelik Asit
Akne oluşumunun engellenmesi için kullanılabilecek bir diğer asit çeşidi de mandelik asit olmaktadır. Akne sorunun yanı sıra güneş hasarlarını giderir ve cilt pigmentasyonunun dengelenmesini sağlar. Özellikle hassas ciltlerin kullanımı için uygundur.
Glikolik Asit
Peeling etkisi de bulunan bu asit AHA grubu içerisinde yer alıyor. Bu özelliğinin yanında cildin aydınlatılmasında, ince çizgilerin ve yara izlerinin giderilmesinde ve gözeneklerin sıkılaştırılmasında kullanılıyor.
Sitrik Asit
Turunçgiller ile özdeşleşen bir asit olan sitrik asit, ciltte arındırma ve yenileme amacıyla kullanılıyor. Bunların yanında hassas ciltlerin kullanımlarına da son derece uyumlu olan bir asit.
Tartarik Asit
AHA grubu içerisinde yer alan tartarik asit, üzüm çekirdeklerinden elde edilmektedir. Cilde olan faydaları içerisinde, kolajen üretimini desteklemek ve cilt yüzeyini yenilemek bulunur.
Laktik Asit
Süt ürünlerinden elde edilen laktik asit, AHA grubu içerisinde yer alan bir başka asit türüdür. Hassas ciltlerin kullanımı içinde uygun olan asit, cildin ölü derilerden temizlenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği ile mandelik asitten daha güçlüdür.
Malik Asit
AHA asitlerin içerisinde yer alan malik asit, cildin gençlik ışıltısını geri kazanmasının yanında cildin dokusunu da yenilemektedir.
Ferulik Asit
Antioksidan özelliği ile bilinen ferulik asit, genellikle E ve C vitamini içeren ürünlerin içerisinde yer almaktadır. Tek başına ise UV ışınlarının sebep olduğu serbest radikallerin giderilmesini sağlamaktadır.
Hyaluronik Asit
Kuru ciltlerin aradığı cevap hyaluronik asittir. Çünkü kendi ağırlıklarının 1000 katı kadar nem tutma özelliğine sahiptir.
Kojik Asit
Cildin aydınlanmasını sağlarken aynı zamanda reng pigmentasyonunda dengelenmesini sağlayan kojik asit, sake pirincinin fermente edilmesi ile elde edilir.
Galik Asit
Çay ve meşe ağacının kabuğundan elde edilen galik asit, cildin sıkılaşmasını sağlar. Bu özelliğinin yanında gözeneklerin görünümünü azaltırken cildin gerginleşmesini de sağlamaktadır.
Laktobionik Asit
Cilt problemlerinin birçoğu için cevap olan laktobionik asitin faydaları içerisinde; cildi nemlendirmesi, ölü derilerden arındırması, antioksidan özellikleri ve yaşlanma belirtilerini azaltması bulunmaktadır.
Elajik Asit
Nar ve ahudududan elde edilen bu asit, doğal olarak yüksek antioksidan içermektedir. Bunun yanında cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak, leke oluşumunun engellenmesini sağlıyor.
Miristik asit
Doğal olan yağlar içerisinde bulunan miristik asit, özellikle hindistan ceviz yağı içerisnde bol miktarda bulunur. Oda sıcaklığında sert bir yapısı olmasına rağmen vücut sıcaklığında eriyerek kadifemsi bir yapıya kavuşur. Hem yağ hem de su için ideal bir madde olan miristik asit cildin üst katmanındaki nemi hapsetmektedir. Cilt dokularını güçlendirici özelliği de bulunmaktadır.
Nordihidroguaiaretik Asit
Amerika yerlileri tarafından 50’den fazla hastalıkta kullanılan kreozot çalılarından elde edilen Nordihidroguaiaretik asit, özellikle yağlı ciltlerin kullanımına uygun olan bir asittir. Çünkü ciltteki yağların hava ile oksitlenmesini ve dolayısıyla siyah noktaların oluşmasını engellemektedir.
L-askorbik Asit
L-askorbik asit serbest radikallerin sebep oldukları hücre hasarlarını giderme de etkilidir. Bunun yanında ciltteki ince çizgilerin giderilmesi ve renk pigmentasyonunun dengelenmesi için kullanılır. Özellikle koyu renkli lekelerin renklerinin açılması için kullanılan en etkili asittir.
Retinoik Asit
A vitamini açısından zengin olan bu asit temel olarak yaşlanma karşıtıdır. Çünkü yaşlanmanın tüm belirtilerini ortadan kaldıracak güce sahiptir. Bunun yanında cildi ölü derilerden temizlemeye yardım ederek akne oluşumunun da önüne geçmektedir. Kolajen üretimini desteklemesi ince çizgilerin görünümünü azaltırken, güneş ışınlarının sebep olduğu yaşlanma etkilerini de tersine çevirir.
Kojik Asit
Koyu renkli lekelerin giderilmesi ve cildin aydınlatılması için kullanılan asitlerden birisidir.
Azelik Asit
Hassas ve akneye eğilimli olan ciltler için ideal olan bu asit, cildi ölü derilerden ve bakterilerden arındırmaktadır.
Linoleik Asit
Ay çekirdeği yağından elde edilen linoleik asit, içeriğinde bulunan F vitamini sayesinde cildin nem depolarını doldurmaktadır.
Fitik Asit
Bitki bazlı olan bu asit bir antioksidandır. Güneş ışınlarının neden olduğu zararlı etkilere karşı cildi korur. Gözenekleri küçültmesi, siyah noktaları engellemesi ve hiperpigmentasyonun önüne geçmesi gibi etkileri de bulunuyor.
Laurik Asit
Pul pul dökülecek kadar kuru olan ciltlerin nemlendirilmesinde önemli rol oynayan laurik asit, aynı zamanda antibakteriyel özelliği sayesinde de ciltte akne oluşumunun önüne geçiyor.
Traneksamik Asit
Hassas ciltlerin de kullanımına uygun olan bu asit, cilt hasarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Nazik bir asit olması hipermigmentasyondan şikayetçi olanların da yardımına koşuyor.
Nikotinik Asit
Cildin elastikiyetini geri kazandırılmasının yanı sıra, ciltteki ton eşitsizliklerini gidermesi cilt tonunu aydınlatması için de kullanılıyor.
Lipoik Asit
Antienflamatuar ve antioksidan özelliklerini bünyesinde bulunduran bu asit, kırışıklıkların açılmasını sağlarken aynı zamanda cildin enerjisini geri kazandırıyor.