Gebelik Esnasında Dikkat edilmesi Gereken Noktalar!
Gebelik döneminin zorluk derecesi, her ne kadar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, zorlu bir süreç olduğu için anne adaylarının doğum sürecine kadar dengeli ve düzenli bir hayat yaşamaları gerekir.
Gebelik döneminin zorluk derecesi, her ne kadar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, zorlu bir süreç olduğu için anne adaylarının doğum sürecine kadar dengeli ve düzenli bir hayat yaşamaları gerekir. Bu zorlu süreçte özelikle yeni anne adayları gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Tarzında soruların gerçek ve doğru yanıtlarını merak etmektedirler. Biz de yeni anne adayları için, gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde sunduk.
Nişasta ve Sütün Cilde Faydaları Nelerdir?
Gebelik Esnasında Dikkat edilmesi Gereken 5 Önemli Kural
Çocuk sahibi olabilmek için bazı kadınlar tıbbın nimetlerimden faydalanarak çok zor şartlar altında gebe kalmaktadır. Ayrıca çok zor şartlarda gebe kalan kadınları zor bir süreç beklemektedir. Bu da gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında araştırmalar yapmaktadır. Bir anne adayının kolay bir gebelik sürecinin ardından kolay bir doğum gerçekleştirmesi için dikkat etmesi gereken 5 önemli kural;
1) Düzenli Egzersiz
Bir anne adayının doğum sürecine kadar düzenli bir şekilde egzersiz yapması gerekir. Ayrıca gebelik esnasında yapılması gereken en önemli kurallarda bir tanesidir. Fakat anne adayı, egzersiz yaparken ağır ve ani hareketlerden kaçınması gerekir. Çünkü gebelik süreci oldukça hassas bir dönemdir. Bunun için günde ortalama 1-2 saat temiz ve açık bir havada yürüyüş yapması, hem sağlıklı bir gebelik sürecini hem de sağlıklı bir doğum sürecini atlatmasına büyük faydası olacaktır.
2) Sigara ve Alkolden Uzak Durmak
Anne adaylarının dikkat etmesi gereken diğer önemli kurallardan bir tanesi de alkol ve sigaradır. Gebelik esnasında alınan alkol miktarını vücut tamamen düzenlediği için bebeğe ulaşması mümkündür. Her ne kadar alkol içeren içeceklerin bebeklere doğrudan zararı olmasa da, doğrudan zararı olabilir. Örneğin; Aşırı veya sarhoş edilecek miktarda alkol alan bir anne adayı, derneğini kaybedebilir ve merdiven veya düz zeminde düşerek, karnındaki bebeğe zarar verebilir.
Anne adayı sigara kullanıyor ise, gebelik sürecinde ve doğumdan sonraki ilk 6 ay sigaradan uzak durması gerekir. Sigara, alkollü içeceklerden daha zararlıdır. Sigara dumanı, anne karnında ki bebeğe ulaşarak çocuğun astım ve nefes darlığı gibi solunum hastalıklarına yakalama riskini artırır. Ayrıca doğumdan sonra bebeği emzirirken anne sütünün, nikotin kokmasına neden olur.
3) Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin
Gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında sağlıklı beslenme oldukça önemli bir pozisyonda yer alır. Özelikle gebeliğin 3. Ayından sonra yeme ve içme gibi alışkanlıklarınızı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Çünkü ilk üç ay anne karnındaki bebek, henüz annenin yediği besinlerden yararlanmaz. Fakat 3. Aydan sonra bebeğin sağlıklı ve sorunsuz bir süreç geçirmesi için düzenli ve sağlıklı beslenme şarttır. Ayrıca sağlıklı beslenme sadece bebek için değil, anne adayı içinde çok önemlidir. Mide bulandıran besinler ve kilo yapan besinlerden uzak durması gerekir. Daha çok Ç vitamini ve protein ihtiyacını karşılayacak besinler tüketmelidir.
4) Doktor Tavsiyesi Almadan İlaç Kullanımı
Gebelik esnasında alınan ilaçlar sadece anneyi değil, anne karnındaki bebeği de büyük oranda etkilerdir. Bundan dolayı bilmediğiniz bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca herhangi bir rahatsızlıktan dolayı bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde doktora, gebe olduğunuzu ve gebeliğin kaçıncı ayında olduğunuzu söylemelisiniz. Çünkü doktor, sizin içime olduğunuz sürece uygun ilaçlar tavsiye eder.
5) Yatış Pozisyonlarına Dikkat
Araştırmalar sonucunda gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, yatış pozisyonlarına dikkat etmek de oldukça önemlidir. Anne adayı, gebeliğin ilk 6 ayında normal pozisyonlarda yatış gösterebilir. Fakat, gebeliğin son 3 ayında yatış pozisyonuna dikkat etmesi gerekir. Özelikle de doğuma az bir süre kala dikkat etmesi gerekir. Çünkü rahim, ağırlığını sırt kaslarına ve bel kemiğine dayandırarak, düzenli kan akışını engeller. Bu da hem anne hem de bebek için zararlıdır. Gebeliğin son üç ayında anne adayı, yan yatmaya özen göstermemelidir. Çünkü yan yatış pozisyonu kan akışını engellemenin aksine, daha rahat ve sağlıklı bir kan akışını sağlar.