Eczacılar Uyarıyor: Sağlık Kapınız Kapanmasın!

Eczacılar Sesleniyor: Sağlığınızı Korumak İçin Buradayız! İzmir Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, eczanelerin kapanma riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi. Artan ekonomik baskılar ve ilaca ulaşmada yaşanan güçlükler nedeniyle zor günler geçiren eczacıların sorunlarını dile getirmek için İzmir Eczacı Odası tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan bu sorunların çözümü için acil [...]

Eczacılar Sesleniyor: Sağlığınızı Korumak İçin Buradayız! İzmir Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, eczanelerin kapanma riski ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Artan ekonomik baskılar ve ilaca ulaşmada yaşanan güçlükler nedeniyle zor günler geçiren eczacıların sorunlarını dile getirmek için İzmir Eczacı Odası tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan bu sorunların çözümü için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

Mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler sağlık sektörünü de etkiliyor. Bu zorlukların eczacılar üzerindeki etkilerini dile getirmek için İzmir Eczacı Odası tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetlerin, eczanelerin sürdürülebilirliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti. Ecz. Tuncay Sayılkan “2024 yılı hem hastalar hem de eczacılar için son derece zorlu geçti. 30 bini aşkın eczane, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini büyük mali baskılar altında devam ettirmeye çalıştı. Ancak gerekli adımlar atılmazsa, 2025 yılı eczanelerin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığı bir dönem olacaktır” dedi.

İlaç Erişiminde Büyük Risk!

Mevcut ilaç fiyatlarını belirleyen sistemin değiştirilmesi gerekliliğine dikkat çeken Sayılkan “Euro kuruna dayalı fiyatlandırma sistemi, ilaç teminini güçleştirirken, eczanelerin finansal krizini de derinleştiriyor. Dolayısıyla enflasyon artışına paralel olarak ilaç fiyatlarının yılda 3- 4 kez güncellenmesini öngören yeni bir sistemin devreye alınması gerekmektedir. Eczanelerin artan işletme giderleri, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, ilaç fiyat kararnamesinde eczacı kar oranları ve baremler, günün ekonomik koşullarına uygun olarak artırılmalı, her fiyatlandırma döneminde eczanelerin zarar görmesi engellenmelidir”
şeklinde ifade etti.

SGK Protokolü Belirsizliğini Koruyor!

İlaç Temin Protokolü’ne dikkat çeken Ecz. Tuncay Sayılkan sözlerine şöyle devam etti: “Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermesine rağmen, üzerinde mutabakat sağlanan yeni bir protokol henüz imzalanmamıştır. Buna rağmen eczacılar, büyük bir özveriyle hizmetlerine devam etmektedir. Ancak sürecin belirsizliği hem hastaların hem de eczacıların geleceğini riske atmaktadır.”

Yetkililere Acil Çağrı!

Sorunları geçen yıllarda da pek çok kez dile getirdiklerini vurgulayan Sayılkan sözlerine şu şekilde son verdi: “Eczacılar, bölge eczacı odaları ve Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla bu sorunları defalarca yetkililere iletmiş ancak kalıcı ve etkin bir çözüm sağlanamamıştır. Bugün sessiz kalınırsa, hastalar ilaçlarına erişimde daha büyük sorunlar yaşayacak, eczaneler birer birer kapanacaktır. Eczacılar olarak, halkımızın sağlık kapısının kapanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yetkilileri acil önlemler almaya davet ediyor, halkımızın sağlık
hakkının korunması için harekete geçmeye çağırıyoruz. Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın!” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Haberleri