Ekmek, Makarna ve Kırmızı Ete büyük zam geliyor iddiası

Son dönemde kırmızı et fiyatlarına gelen zamlar tepkiye yol açarken yeni bir zam geleceği öne sürülüyor. Hatta ekmek ile makarna içinde zam iddiası var

Ekmek, Makarna ve Kırmızı Ete büyük zam geliyor iddiası

Son dönemde Türkiye'de hayat pahalılığı artarak devam ediyor. Çok sayıda gıda ürününe gelen zamlar vatandaşı zor durumda bırakıyor. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz dünya genelinde gıda tedarik zincirinin zarar görmesine neden oldu. Özellikle Ayçiçek yağı ve un konusunda bir sorun oluştu.

Avrupa genelinde bazı ülkelerde raflarda Ayçiçek yağı bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Türkiye'de böyle bir sorun yok. Raflarda her şey var. Ancak vatandaş almak konusunda güçlük çekiyor. Peş peşe gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. Yakın bir zamanda kırmızı et fiyatlarına zam gelmiş ve bu zam tepkiye yol açmıştı:

Şimdi iddialara göre yeni bir zam daha yolda. Kırmızı et, makarna ve ekmek fiyatlarında bir artış yaşanabileceği konuşuluyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Merkez Bankası (TCMB), TCMB yem fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle, kırmızı ve beyaz et ile yumurta, süt ve süt ürünlerinde de yeni zam riski oluştuğunu rapor etti. Merkez Bankası, buğday ve yem fiyatlarının gıda enflasyonuna etkisini ortaya koyan kritik bir analiz çalışması yayımladı. Çalışmada, önümüzdeki dönemde yaşanacak gıda zamlarına ilişkin şu tespitler yapıldı:

"2020 yılında yaşanan kuraklık ve döviz kurundaki artışla beraber ekmeklik buğday fiyatları artış eğilimine girmiştir. Devam eden jeopolitik görünüm, uluslararası buğday fiyatları ve tedarik sıkıntıları kanalıyla ekmek, makarna, un, bulgur ve fırın ürünleri üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır.

Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisiyle 23 Şubat-18 Nisan arasında yurtiçi ekmeklik buğday fiyatları yaklaşık yüzde 28.3 oranında artmıştır. Teknik tahminler yurtiçi buğday fiyatlarındaki yüzde 10 oranındaki bir artışın tüketici ekmek-tahıl enflasyonuna yansımasının 4 aylık bir süre zarfında 6 puan civarında olduğuna işaret etmektedir. 23 Şubat-18 Nisan arasında buğday fiyatlarının yüzde 28.3 arttığı dikkate alındığında, diğer faktörlerin (kur, mazot, tedarik zinciri) etkisi sabitken bu gelişmenin ekmek tahıl grubuna olası ek etkisinin 17 puan civarında olacağı hesaplanmaktadır.”

Merkez Bankası çalışmasında, tahıl ve yağlı bitkilerdeki fiyat artışlarının yurtiçi yem fiyatlarını, bunun da kırmızı ve beyaz et, yumurta ile süt ve süt ürünleri üzerinde zam baskısı yarattığı belirtildi. Çalışmada, “Bu durum dikkate alındığında, jeopolitik gelişmeler dış fiyat baskıları kanalıyla tüketici gıda fiyatları üzerinde kayda değer etkiler oluşturmaktadır” denildi.

STOKÇULARA KARŞI YOĞUN MÜCADELE

Öte yandan yetkililer ise çok sayıda ürünün fiyatından dolayı stokçuları sorumlu tutuyor. Bu kapsamda da stokçulara yönelik peş peşe girişimler başlatılıyor ve onlara kesinlikle göz açtırılmıyor.

Ancak kırmızı et konusunun stokçulukla filan alakası yok. Direk olarak maliyetlerin yüksek olması nedeniyle bir artış söz konusu. Dengeyi sağlamak için yurt dışından et getirilse de bu da soruna pekte çözüm olamıyor. Muhalefet iktidarın Tarım ve Hayvancılık konusunda destekleri artırması gerek önerisinde bulunuyor. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte üretici sayısı her geçen yıl azalıyor.

Kaynak: Sözcü

Ekonomi Haberleri