Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engeli bulunan yurttaşlara belirli hususlarda ayrıcalık tanıyacak engelli raporu hizmetini veriyor. Rapor aracılığıyla, engelli aylığı başta olmak üzere bakıcı aylığı ile benzeri konularda ödeme yapılıyor. Diğer taraftan, engelli raporu nasıl? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor.
Engelli Raporu Nedir?
Engelli raporu, ‘engelliler için sağlık kurulu raporu’, Sağlık Bakanlığı’nın yetki vermiş olduğu sağlık kurumları aracılığı ile vatandaşlara verilmekte olan belgedir. Hastane heyetindeki doktorlar, engelli vatandaşın o anki durumunu; engellilik derecesi ile engel kategorilerini sınıflandırır. Bu işlemin sonrasında vatandaşa engelli raporu verilip verilmeyeceğine karar verilir.
Kimler Engelli Raporu Alabilir?
Engelli raporunun alınabilmesi için öncelikli olarak %40 ve üzeri bir engel durumunun bulunması gerekir. Bu derece açıklanırken yanına, vatandaşların içinde bulundukları kategori ile engellilik derecesi göz önüne alınır. %40 ve daha da altında engeli bulunan vatandaşlara bu olanak tanınmaz. Fakat, 40 ve daha üzeri engelli olduğunu düşünen vatandaşlar, almış olduğu kararlara itiraz edebilir.
Engelli Raporunun Alınmasında Gerekli Belgeler Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş hastanelerin, engelli raporunu vatandaşlara verebilmesi için bazı koşulların vatandaşlar tarafından yerine getirilmesi gerekir:
- TC kimlik kartı,
- 18 yaş altında ise vasi belgesi,
- 5 tane fotoğraf,
- Onaylı muayene belgesi,
- Engellilere özel başvuru formu bölgesi,
- Eğitim alan engelli vatandaşların eğitim aldıklarını gösteren belge
Engellilikte Derece Nasıl Sınıflandırılır?
Sağlık bakanlığının engelli vatandaşlar için belirlemiş olduğu bir diğer kriter ise ‘derece’ şeklindedir. 3 değişik sınıflandırma yapılırken, ağır, orta ve hafif biçiminde listeleniyor.
- %80 ve üzeri ağır,
- %50 ile 80 arası orta,
- %40 ile 50 arası hafif
Engelli Raporu Nerelerde Kullanılır?
Engelli raporunun kullanım alanı genel itibari ile yalnızca aylık ödeme ile kısıtlı tutulmamıştır. Diğer taraftan özel tüketim vergisi indirimi başta olmak üzere devlette ve özel sektörde istihdam edilmeye kadar pek çok yerde geçerlidir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşlara tanınan hakları şu şekilde sıralanmıştır:
- TOKİ, her projenin %5’ini engelli vatandaşlara ayırır,
- GSM operatörleri, engelli vatandaşlara özel tarife uygular,
- Devlet tiyatroları, engelli vatandaşlara ücretsizdir,
- Milli parklar ve tabiat parklarına giriş, engelli vatandaşlara ücretsizdir,
- Ören ve müze yerlerine girişine aynı şekilde engelli vatandaşlar için ücretsizdir,
- 200 metrekareden küçük evler için konut vergisinden muaftırlar,
- Bütün iç ve dış hatlar uçuşunda yüzde 20 indirimli bir şekilde seyahat ederler.
2022 Yılında Engelli Aylığı Ne Kadar Oldu?
2022 senesi içerisinde uygulanacak asgari ücretin 4253 lira olarak açıklamasından sonra engelli aylıkları ise 1264 lira olacaktır. Bu rakam, 2021 senesinde 991 liraydı.