The Guardian'ın bir raporu tarihçilerin sözlerini aktarıyor: “Bu savaş neye yol açacak? Büyük çaplı bir dünya savaşına yol açar mı?”
“Tarihteki büyük felaketler genellikle yerel çatışmalarla başladı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına şiddetle karşı çıktık. Rusya'nın egemen bir devleti zorla işgali, Birleşmiş Milletler tüzüğüne dayanan uluslararası ilişkiler normlarının ihlali ve mevcut uluslararası güvenlik sisteminin ihlalidir."
Tarihçilerden biri olan Xu Guoqi, Pekin'in Putin'in Ukrayna'yı işgalini kınama konusundaki isteksizliğinin endişe verici olduğunu söylüyor.
“Ben birinci dünya savaşı tarihçisiyim. Avrupa, 100 yılı aşkın bir süre önce Çin için de çok büyük sonuçları olan büyük bir çatışmaya girdi” dedi.
Bununla birlikte, aynı zamanda, sansürcüler sosyal medyadaki tüm savaş karşıtı gönderileri kaldırmıyor. Örneğin, WeChat'te birçok kişi Ukrayna'daki durumu tartışıyor.
Putin ordusuna Rusya'nın nükleer caydırıcı güçlerini alarma geçirmesini emrettiğinde, birçok Çinli sosyal medya kullanıcısı, Çin'in tüm güçlü devletleri nükleer silahları olmayan devletlere karşı nükleer silah kullanmamaya veya kullanma tehdidinde bulunmaya çağıran bir 1994 bildirisi yayınladı.
Birçoğu, Rusya'nın sosyal medyadaki eylemine karşı konuşuyor. Bu tür insanlar genellikle onları “zayıf” ve “naif” olmakla suçlayan savaş yanlısı trollerle karşılaşırlar.
"Rusya'nın NATO ile sorunları varsa, NATO ile ilgilenmeli, neden Ukrayna'yı işgal etsin?" biri WeChat videosunda sorgulandı.
Video viral oldu ve saatler içinde yarım milyondan fazla görüntülendi.