Diyet, bedeni olduğundan daha zayıf hale getirmek için uygulanan yöntemlerini tamamına denilmektedir. Bir birinden farklı bu yöntemler uygulanırken aynı zamanda daha fazla kas yapmak, daha güçlü olmak, sporcu vücuduna sahip olmak gibi farklı farklı bir çok faydası bulunmaktadır. Bir başka ifadeyle diyet nedir ? açıklamak gerekirse, sağlıklı bir yaşam standardı için aşırı kilodan kaynaklı oluşabilecek hastalıkları önlemek için uzman bir diyetisyen eşliğinde bedenimizin ihtiyacı olan besinleri yemeğe getirilen kısıtlamalardır.
Google arama motoruna diyet listesi yazarak arama yapıldığında karşımıza doğru yada yanlış yüzlerce liste çıkmaktadır. Ne yazık ki bu listelerde ki beslenme programını harfi harfine uygulamış olduğu halde ömür boyu zayıf kalmayı başaran kişi sayısı çok çok azdır. Ne hikmetse bu diyet listelerinin ana çıkış kaynağı, vatandaşlarının yüzde 70 i obezite sınırında olan Amerika'dır.
Diyet hakkında doğru bilinen yanlışlar
Beslenme düzenine belirli kısıtlamalar getirerek bir süre sonra kilo verilebilmektedir. Ancak, eski alışkanlıklara geri dönüldüğü andan itibaren tekrar kilo alımı yaşanır. Ömür boyu diyet yapılmadığı takdirde diyet sadece kısa süreli bir zayıflama metodudur. Yenilmesi yasaklı olan gıdaları zayıflamanın sihirli formülü olarak görmek çok büyük bir yanılgıdır. Yasaklar her zaman daha caziptir, zayıflamak isteyenler yemekten keyif aldıkları gıdaları diyet yapmayı bıraktıktan sonra daha fazla tüketir ve verilen kilolar daha fazlasıyla geri alınır. İşte diyet yapmak bu nedenle en etkili zayıflama yöntemi değildir. Bedenin kilo almasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak ve bu faktörleri tekrar aktif hale getirmemek kalıcı zayıflamanın anahtarıdır.
Dünya'da hiç bir insan yoktur ki diyeti keyif alarak yapsın. Kelime anlamı kaybetmek, vermek ve eksilmek gibi olumsuzlukları çağrıştırıyor olması bilinçaltına diyet yapmanın iyi bir şey olmadığı sinyallerini vermektedir. Diyet yaparken yapılan yapılan yanlışlar, verilen kiloların tekrar fazlasıyla geri alınmasına neden olmaktadır. Kilo nedir? Vücutta fazla yağ birikmesidir. Diyet yaparken amaç bu yağları eritmek mı olmalı? yoksa yağlanmaya neden olan sorunun kaynağını tespit edip, bu sorunu tamamen yok etmek mi olmalı?
Asıl amaç yağlarımızı eritmek olmamalı, yağlanmaya neden olan faktörleri tamamen etkisiz hale getirmek gerekir Asıl amaç şu olmalıdır; fazla kilolar öyle ya da böyle bir şekilde verilir. Önemli olan kalıcı olarak zayıflamaktır. Diyet yaparken hissedilen duygular açlık, tadı tuzu olmayan yemekler, yasaklar, doya doya yiyememek gibi olumsuzluklardır. Beyin ise bu negatif düşünceleri şu şekilde algılar, yeterli besin kaynağı yok ve olası açlıklara karşı yağ depolanması gerektiği bilinçaltı tarafından kodlanır.
Bilinçaltı sürekli olarak diyete başladım, bitmesine az kaldı, bitirdim, diyet yapıyorum, çikolata yemek yasak, elma yemek serbest, kötü ya da iyi gibi olumsuz etkileri düşündükçe zayıflama yolculuğu eziyet çekmekten öteye geçmez. Evet doğru, diyet yapanlar kilo veriyor. Fakat zayıfladıktan sonra tekrar kilo alımı yaşanır. Bu alma verme tekrarına 'diyet kısır döngüsü' denir.