İstila, Doğu Avrupa'daki hava sahası, deniz ve kara yollarında aksamalarla kara, su ve havayı etkiledi, ancak şimdi kriz bir uzay programını etkiledi.
Moskova'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle ExoMars misyonunu bu yıl başlatmanın "çok olası" olmadığı için Mars'a bir gezici indirme amaçlı bir Rus-Avrupa ortak misyonu etkilendi.
Avrupa Uzay Ajansı, görevi Mars topraklarında yaşam belirtileri aramak için sondaj yapmak olan Rosalind Franklin gezicisinin fırlatılmasının başlangıçta 2020 için planlandığını ancak koronavirüs (COVID-19) ve teknik gecikmeler nedeniyle ertelendiğini söyledi.
Ancak Ocak ayında ESA, Rusya'nın fırlatıcı, iniş modülü ve iniş platformunu sağlamaya hazır olduğu için ExoMars misyonunun bu Eylül ayında fırlatmaya hazır olduğunu açıkladı.
Şimdi, Rus işgaline yanıt olarak, Avrupa Birliği Moskova'ya büyük yaptırımlar uyguladı, ESA "yaptırımlar ve daha geniş bağlam, 2022'de bir lansmanı pek olası kılmıyor" dedi.
ESA 28 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Üye devletlerimiz tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımları tam olarak uyguluyoruz." Dedi.
"Ukrayna'daki savaşın insan kayıplarını ve trajik sonuçlarını esefle karşılıyoruz. Yalnızca programlara dahil olan işgücümüz adına değil, aynı zamanda Avrupa değerlerimize tam saygı göstererek doğru kararlar almaya mutlak öncelik veriyoruz." .
ESA ayrıca, Rus uzay ajansı Roscosmos'un hafta sonu lansmanları askıya alma ve çalışanlarını AB yaptırımları nedeniyle Fransız Guyanası Kourou'daki Avrupa uzay limanından çekme kararını not aldığını söyledi.
Açıklamada, "Avrupa'nın Kourou'daki Uzay Limanı'ndan Soyuz fırlatma kampanyasıyla ilgili olarak, Roscosmos'un işgücünü Kourou'dan çekme kararını not alıyoruz."
Uzay ajansı, "sonuç olarak, sorumluluğumuz altındaki her bir Avrupa kurumsal yükü için, özellikle şu anda faaliyette olan fırlatma sistemlerine ve yakında çıkacak olan Vega-C ve Ariane 6 fırlatıcılarına dayanan uygun fırlatma hizmetini değerlendireceklerini" ekledi.