Kuru ve Çatlak Dudaklar İçin Bakım Önerileri!

Çatlamış ve kuru dudakları iyileştirmek için dudak nemlendirici stickler kullanmak, dudak peelingi yapmak ve bol miktarda su içmek oldukça önemlidir.

Bunları yaparak dudakları saran cildin nemlenmesini, beslenmesini ve yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca gün içinde dudakların tekrar çatlamasını önlemek için ruj ya da parlatıcı uygulamadan önce dudaklarınızı yalamamak ve nemlendirici bir ruj sürmek daha etkili olmaktadır.

Kuru ve çatlamış dudaklar, en başta dehidrasyon, uzun süre güneşe maruz kalma, soğuk ve rüzgarlı havalar, beslenme yetersizliği ya da ağızdan nefes almanın sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Aşağıda paylaştığımız ipuçları sayesinde bu soruna karşı mücadelenizde başarıya ulaşabilirsiniz.

1. Nemlendirici Özelliği Olan Rujları Kullanın

Piyasada dudakları nemlendiren yağlar kullanılarak üretilen ve vitaminler açısından zengin olan rujlar bulunmaktadır. Bunlar kuru ve çatlamış dudakları onarır, besler ve nemlendirmeye yardımcı olur. Nemlendirici rujlar örneğin badem yağı, hindistancevizi yağı, shea yağı veya E vitamini içerebilir. Ayrıca formülünde güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı olan maddeler bulunduran nemlendirici rujlar da tercih edilebilir.

1 çay kaşığı bal ve 2 damla çay ağacı yağını karıştırarak evde kolayca dudak nemlendirici hazırlayabilirsiniz. Dudaklar için koruyucu, onarıcı ve besleyici bu nemlendiriciyi günde birkaç defa uygulayabilirsiniz.

2. Bepanthol Dudak Kremi Kullanın

Bepanthol, bileşiminde 30 SPF bulundurmasının yanı sıra, derinlere nüfuz eden, yoğun etkili ve uzun süreli nemlendirme sağlayabilen yapısıyla çatlamış ve kurumuş dudakları tedavi etmek için iyi bir seçenektir. Dudak bepantholü hücre yenilenmesini destekler ve bu sayede dudakları besler, nemlendirir ve yeniler.

Bu kremi gün içinde birkaç defa kullanabilirsiniz. Eğer uzun süre güneşe maruz kalacaksanız 2 saatte bir kullanılması tavsiye edilir.

3. Dudak Peelingini İhmal Etmeyin

Dudaklarda periyodik olarak peeling uygulamak yumuşak ve pürüzsüz dudaklara sahip olmanızı sağlar. Bu işlem dudaklardaki ölü hücrelerin atılmasına ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. Bu nedenle çatlamış ve kuru dudakları tedavi etmek için vazgeçilmez bir adımdır. Dilerseniz evinizdeki malzemeleri kullanarak kolayca peeling kremi hazırlayabilirsiniz:

İçindekiler

- 1 çay kaşığı esmer toz şeker

- 1 çay kaşığı bal

- 1 çay kaşığı zeytinyağı

- Diş fırçası

Hazırlama

- Tüm malzemeleri bir kabın içinde karıştırın.

- Karışımı dudaklarınıza sürün ve diş fırçasını kullanarak dudaklarınıza dairesel hareketler uygulayıp kremi iyice yedirin.

- Karışımı 15 - 30 dakika kadar dudaklarınızda beklettikten sonra soğuk suyla yıkayın.

4. Bol Bol Su İçin

Gün boyunca su içmek vücut ısısını düzenler, kan dolaşımını iyileştirir ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda cildin ve dudakların nemli kalmasını sağlar. En az 2 litre su içilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Dudakların Kurumaması ve Çatlamaması İçin Kaçınmanız Gerekenler

Dudaklarınızın tahriş olmasını, kızarmasını ya da çatlamasını önlemek için günlük yaşamınıza biraz özen göstermeniz gerekmektedir.

Tükürük, asidik ve tuzlu bir salgıdır. Bu salgıyla dudakları ıslatmak yanlış bir davranıştır. Tükürük, dudak pH'ı kötüleştirir ve kurumaya sebep olur. Bu yüzden dilinizi dudaklarınızın üzerinde gezdirmeyin.

Dilinizi dudaklarınızdan çıkarmaktan kaçının. Bu davranış dudağın kurumasına ve çatlamasına neden olan doku kaybına sebep olur.

Ruj veya parlatıcı sürmeden önce mutlaka nemlendirici bir stick kullanın.

Uzun süre kalıcı olduğu iddiasıyla satılan rujların yapımında kullanılan bileşikler dudakları kuru ve havasız bırakır. Bu tür rujları kullanmayın.

Birden fazla nemlendirici satın almak iyi bir alışkanlıktır. Birini kullandığınız çantada diğerini evinizde bulundurarak ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz.

Sonuç

Yukarıda saydıklarımız dudakların kurumasını ve çatlamasını önlemeye yardımcı olacak önlemlerdendir. Eğer bu adımlara dikkat etmenize rağmen dudaklarınız iyileşmiyorsa uçuk benzeri bir hastalık olabileceği için dermatoloğa başvurmalısınız. Bu tür durumlarda antiviral veya antifungal özelliklere sahip merhemler kullanmak gerekebilir.

Sağlık Haberleri