Genel olarak zayıflama yöntemlerinden biri olan bu hareket, doktorların ve diyetisyenlerin, diyet programları yanında mutlaka bu hareketleri önerdiğine tanıklık edebiliriz. Son yıllarda ise adını duyuran bu hareket hem şekliyle hem ayaklarımızı, kalçalarımızı güçlendirmesiyle, bizlere sağlıklı kilo verdirebiliyor. Hem vücudumuzu şekle sokabiliyoruz. Peki nedir bu squat, nasıl yapılır, gerçekten faydaları nelerdir ? İşte cevabı...
Squat Nedir ?
Squat, Türkçesi çömelme anlamına gelmektedir. Hiçbir alete gerek duymadan, uygun bulduğunuz her yerde rahatlıkla yapabileceğiniz, sporun standart hareketlerinden biridir. Vücut geliştirmede, özellikle ayak bölgerinde etkili olan, antrenmanlarda sık sık verilen yöntemdir. Sadece bacak kaslarımızı geliştirmekle kalmayarak, tüm vücudumuzu çalıştıran, faydalı olan bir harekettir.
Belli bir ağırlıklarla da yapılabilen bu hareket, özellikle yeni başladıysanız ağırlıksız yapmanız tavsiye edilecektir. Çünkü kaslarınız ağırlığı kaldıramayıp, kaslarınızda ezilmeler, koparmalar meydana getirebilir. Squat hareketi erkeklerde hemoroid yani basuru tetikleyebiliyor. Vücut geliştirmek istiyorsanız çok rahat uygulayabileceğiniz harekettir, ama ciddi zorlamalar dediğimiz gibi sakatlanmalara yol açabilir. Bu nedenle zorlandığınızda mola vermeniz gerekecektir. Bu harekete başlamadan önce, her harekette olduğu gibi ısınma yapmayı unutmayınız.
Squat Nasıl Yapılır ?
Squat egzersizlerine başlamadan önce bir sağlık problemini varsa doktorunuza danışmanız sizin için daha iyi olacaktır. Önce sağlık... Bununla birlikte birden vücudunuza yüklenmemeli ara vererek, belirli setler halinde yapmalısınız. En etkili böyle olacaktır. Harekete başlarken ayaklarınızı omuz genişliğinde açınız. Açmadığınız takdirde hareketi yaparken vücudunuzun yanınızdaki kaslara yüklenirseniz sağlık problemlerine yol açabilirsiniz. Ardından kollarınızı yere paralel uzatınız. Vücudun üst kısmı kafa dahil öne doğru eğimli ayak hizasında olmalıdır. Dik durmamaya özen göstermelisiniz çünkü eğik durduğunuzda hem bacak kaslarınız hem de karın kaslarınız birlikte çalışacaktır, bacağın daha az etkileşimi olacaktır böylelikle.
10'ar veya 20'şer sayılı setler halinde, mutlaka mola vererek egsizlerinize yapabilirsiniz. Şarkı dinlerken, video izlerken, televizyon seyrederken dahi bu hareketi rahatlıkla yapabilirsiniz. Vücudunuz zaten bir süre sonra harekete alışacaktır. Sizler için belli bir süre sonra ağırlıkla çalışma zamanı doğacaktır.
Squat Yapmanın Sizlere Ne Gibi Faydası Olacaktır ?
Spor ve vücut geliştirmede oldukça karşımıza çıkan ve adını sıkça duyduğumuz bu hareket, dediğimiz gibi hem bacak hem karın kaslarını etkileşime sokmaktadır. Hatta tüm vücudunuzdaki kasları çalıştırarak fit bir görünüm elde edebilirsiniz. Hareket doğru şekilde yapıldığı takdirde büyüme hormonu ve testesteron salgılamaktadır. Bu hormonlar vücudumuzda kas kütlesini geliştirmede görevli olan ihtiyaçtır ve güçlenmesine katkıda bulunan hormonlar olarak bilinmektedir.
Kas kütlesi kazanmak, yağ yakmanın ve kalori harcamanın bir diğer etkili yoludur. Squatı yaşamamınız boyunca yapmaya devam ederseniz güçlü bir bacak ve karın kaslarına sahip olacaksınız. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması muhtemel diğer hastalıklara dirençli olacaksınız. Yaşlılıkta çıkan en çok hastalıkların özelliği çoğu hareketsizlikten ortaya çıkmaktadır, sizler yaparsanız bu sorunlara daha az yakalanma oranına sahip olacaksınız. Düzenli uğraştığınız fitness veyahut başka bir spor dalları varsa bunu squat ile destekleyerek performansınızı ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Ayrıca ısınmayla beraber sakatlık riskiniz azalacaktır.