Hamur işleri Türk mutfağında sofralardan eksik olmayan lezzetler arasında yer almaktadır. Kuşkusuz en lezzetli hamur işleri mayalı hamurlarla yapılan hamur işleridir.
Herkes hamurun iyi mayalanmasını ve puf puf kabarmasını ister. İster pişi yaparken ister börek isterseniz poğaça yaparken hamurun iyi mayalanması büyük önem taşımaktadır. Yapılan hamur işine birazda hamurun iyi mayalanması lezzet katmaktadır.
Hamur mayalarken bilmeniz gereken bazı incelikleri sizlerle paylaşacağız! Bu sırrı sizde yapacağınız tüm hamur işlerinde uygulayabilirsiniz.
Öncelikle hamur içerisinde kullanacağınız suyun mutlaka çeşme suyu olmamasına dikkat edin! Çeşme suları kireçli olduğundan hamurunuzun lezzetini kaçırır.
Ayrıca hamura birazcık elma sirkesi eklemeyi ihmal etmeyin! Hamur içerisinde kullanacağınız yağın kaliteli olmasına da özen gösterin! Hamurunuzun iyi mayalanması için kullanacağınız mayanın da iyi ve kaliteli olmasına özen göstermelisiniz.
Ayrıca hamur mayalanırken hava almamasını sağlamak gerekiyor. Birazcık hava alması durumunda hamur iyi mayalanmaz ve iyide kabarmaz!
Peki hamur nasıl mayalanır? İncelikleri nelerdir?
Hürriyet gazetesinde yayınlanan özel bir içerikte; Tam kıvamında hamur mayalamanın püf noktaları anlatıldı. Sizlerde hamur mayalarken bu sırları uygulayabilir ve lezzetli tam kıvamında hamurlar ortaya çıkarabilirsiniz. Tek bilmeniz gereken şey hamur mayalarken bu yöntemleri uygulamak.
Hamur mayalarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle kullanılan maya seçimidir. Hamur mayalayanlar maya seçiminde yaş ya da kuru maya tercih edebilmektedir.
Yaş veya kuru hangisi seçilirse seçilsin öncelikle maya bir çay kaşığı kadar şeker ve bir bardak ılık sıvı yağ, süt ya da suyla karıştırılarak on beş dakika bekletildiğinde hamur daha güzel mayalanmaktadır.
Hamura tuz eklerken tuzun mayaya temas etmemesi de son derece önemlidir. Hamur Un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.