Kapsül, milyonlarca mil uzaklıktaki Bennu asteroidinden gelen yaklaşık 8.8 ons kaya ve toz içeriyor.
Bu çalışma başarıyla gerçekleşirse, NASA'nın bir asteroid örneği alıp Dünya'ya getirdiği ilk örnek olacak. İlk kez bir asteroid örneği Dünya'ya getiren onur, 2010'da Itokawa asteroidinden küçük örnekler alan Japon uzay aracı Hayabusa'ya ait.
Birçok bilim insanı, Bennu'dan gelen bu asteroid örneğini incelemeyi sabırsızlıkla bekliyor çünkü içinde güneş sisteminin en erken günlerine tarihlenen malzemeler içerdiğine inanıyorlar, OSIRIS-REx yardımcı proje yöneticisi Michael Moreau'ya göre organik moleküller de içerebilir. Bilim insanları, bu organik moleküllerin Dünya'ya çarpan meteorlara binen ve gezegenimizde yaşamın başlamasına yardımcı olan şeyler olduğunu düşünüyor.
OSIRIS-REx, görevine 8 Eylül 2016'da başladı ve iki yıl sonra Güneş'in etrafında altı Dünya yılı süren bir yörüngeye sahip olan Bennu adlı bir asteroidde geldi.
Asteroid, malzemenin en az 4.5 milyar yıl öncesine tarihlenen olağanüstü eski bir malzemeye sahip olduğu için ilginçtir. Bennu, çoğunlukla Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında bulunan güneş sisteminin birçok asteroidine kıyasla Dünya'ya göreceli olarak yakın bir yerde bulunur, bu da onu incelenmeye değer bir nesne yapar.
OSIRIS-REx, Bennu'ya ilk geldiğinde asteroidin etrafında iki yıl boyunca döndü ve sonra 2020'de cesur bir manevra yaptı - bir "Dokun ve Git" hareketi - uzay aracının kısa bir süreliğine asteroid üzerine iniş yapmasını, örnekler toplamasını ve ardından kaya üzerinden kendini fırlatmasını gördü.
2021'de asteroidin etrafında son bir kez uçtuğundan sonra, OSIRIS-REx sonunda Dünya'ya doğru yolculuğuna başladı.
Uzay aracı Dünya üzerine dönüş kapsülünü bir haftadan daha az bir süre içinde bıraksa da, NASA, OSIRIS-REx'in işinin tam olarak bitmediğini belirtiyor. Yük teslimini yaptığında, uzay aracı Dünya'ya inmek yerine yolunu Apophis asteroidine çevirecek ve 2029'da varması planlanıyor.