Çevrimiçi kanalların hazır giyim sektöründeki payı büyüyor
Hazır giyimin ülke ekonomisindeki payı her geçen yıl büyümeye devam ederken, mağaza ve üreticileri platformunda bir araya getiren DepoTextile.com, sektörün...
İSTANBUL, (DHA) - Hazır giyimin ülke ekonomisindeki payı her geçen yıl büyümeye devam ederken, mağaza ve üreticileri platformunda bir araya getiren DepoTextile.com, sektörün nabzını tuttuğu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmada satıştan tedarike kadar tüm iş süreçlerinde dijitalleşmenin payının artmasına dair veriler öne çıktı.
Hazır giyim sektörünün nabzını tutan araştırmanın sonuçları açıkladı. Hazır giyim sektörünün haritasının çıkarıldığı araştırmaya göre, sektör oyuncularının birçoğunun satışlarını çevrimiçi kanallar aracılığıyla gerçekleştirdiği kaydedilirken, ürün tedarikinde de benzer bir tablo görülüyor.
HAZIR GİYİM MARKALARININ YÜZDE 69,8'İNİN SATIŞLARI ONLİNE'DA
Hazır giyim sektöründeki tedarikçilere yönelik bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışmalardan birine imza attıklarını aktaran DepoTextile.com Kurucusu Kenan Demir, konuya dair şu değerlendirmede bulundu:
"Bu çalışma hazır giyim sektöründe şu an satış yapan ya da bu sektöre yatırım yapmaya istekli kişiler için pusula niteliği taşıyor. Gerçekleştirdiğimiz araştırmadan elde edilen ürün tedariği, satıcı ve tedarikçi ilişkisi, tedarik etme araçlarına dair verilerin hazır giyimde faaliyet gösterecek adayların çalışmalarına yön vereceğini düşünüyoruz. Örneğin araştırmamızdaki katılımcılara "çevrimiçi satış yapıyor musunuz?" sorusunu yönelttik ve yüzde 69,8'inden "evet" cevabını aldık. Bu oran bize çevrimiçi araçların sektör için ne kadar önemli bir kanal olduğunu gösteriyor."
ÜRÜNE ULAŞMANIN YOLU DA İNTERNETTEN GEÇİYOR
E-ticaret denince akla gelen sektörlerin başında hazır giyimin bulunduğunu söyleyen Kenan Demir, "Sektör oyuncularının sorularımıza verdiği yanıtlar bu argümanı doğruluyor. Mesela yurt dışından ürün tedarik edecek satıcıların yüzde 61,3'ü bunu çevrimiçi kanallardan yapıyor. Yurt içindeki sektör oyuncularının yüzde 41,4'ü de tedarik edeceği ürün ya da şirketlere internetten ulaşıyor. Satıcıların yüzde 51,8'i ise bu tedarik faslını her ay düzenli bir şekilde yaparken, yüzde 31,9'u ürün satın almak için mevsim geçişlerini tercih ediyor. Yüzde 14,1'i ise yeni ürünleri çıktıkları dönemde eşzamanlı olarak tedarik ediyor" dedi.
YURT İÇİ TEDARİKİNDE KARAYOLU ZİRVEDE
Araştırmalarıyla birlikte hazır giyim markalarının tedarik yollarının karnesini çıkaran Kenan Demir, "Satıcıların yüzde 15,9'u kendi markasına ait ürünleri satarken, yüzde 62,9'u farklı markaların ürünlerini satıyor. Bu doğrultuda yurt içindeki ürün tedarik etmek isteyen satıcıların yüzde 94'ü kara yolunu tercih ederken, yüzde 4,3'ü de hava yolunu kullanıyor. Yurt dışı ithalatını seçenlerde ise bu oranlar değişkenlik gösteriyor. Yurt dışı ürün tedarikinde kara yolunun payı yarı yarıya düşüyor ve yüzde 45,2 şeklinde kaydediliyor. Deniz yolu ise yüzde 38,7'de kalıyor. Kalan yüzde 16,1'lik kesim ise yurt dışından ürün tedarik ederken hava yoluna başvuruyor" ifadelerini kullandı.
ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ
Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından mailing ve CATI yöntemiyle 483 görüşme yapılarak tamamlanmıştır. Araştırmanın veri derleme aşaması 15 Kasım – 19 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Araştırma altı temel adımdan oluşan metotla gerçekleştirilmiştir. Araştırma planı, anketin tasarımı, saha organizasyonu, anketlerin uygulanması, verilerin girişi ve analizi, raporlama şeklinde tamamlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, tekstil alanında mağazası bulunanlar veya bir tekstil mağazasında çalışanlar arasından seçilmiştir. Veri derleme aşamasından sonra açık uçlu sorulara alınan cevaplar tasnif edilerek kodlanmış ve raporlama safhasına geçilmiştir. Raporlamada, güvenirlik analizleri, frekans analizleri ve korelasyon tekniklerinden yararlanılmış, çapraz tablolar ve çeşitli histogramlar kullanılmıştır.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı