EPDK'dan 'saadet zinciri' yapılanmalarına karşı uyarı
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dayalı, "saadet zinciri" benzeri yapılanmalar kurarak,...
ANKARA, (DHA)- ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dayalı, "saadet zinciri" benzeri yapılanmalar kurarak, kar ortaklığı modeli üzerinden dolandırıcılık yapıldığı yönünde şikayetlerin arttığı belirtilerek, vatandaşlar uyarıldı.
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin; mevcut yasal mevzuat kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen ihaleler, kurum tarafından yürütülen lisanslı elektrik üretimi başvuru süreçleri ve yine kurumun düzenlemeleri kapsamında kişilerin kendi tüketimlerini karşılamasını mümkün kılan lisanssız elektrik üretim faaliyetleri kapsamında devam ettiği anımsatıldı. Belirtilen bu metotlarda yatırım yapmak isteyen tüm kamu ve tüzel kişiler ile gerçek kişilerin yerine getirmesi gereken çeşitli yükümlülüklerin bulunduğu kaydedilerek, "Bu yükümlülüklerin yanı sıra elektrik üretim faaliyetleri de ilgili kurumlarımız tarafından titizlikle takip edilmekte ve denetlenmekte. Son günlerde özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dayalı, "saadet zinciri" benzeri yapılanmalar kurarak, kar ortaklığı modeli üzerinden vatandaşlarımızı yanıltıcı girişimlere dair şikayetler kurumumuza ulaşmıştır. Unutulmamalıdır ki lisanssız elektrik üretiminin sınırları ve kapsamı bellidir, hedefi de tüketilen elektriğin üretilmesidir ve bir kar ortaklığı modeli söz konusu değildir" denildi.
ADLİ VE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI
Vatandaşların lisanslı elektrik üretimine yönelik yatırımlarında şirketlerin lisans durumunu kurumun internet sayfasından kontrol etmeleri gerektiği vurgulanarak, "Bu şirketlerin elektrik üretim lisansı yoksa Türkiye'nin hiçbir noktasında elektrik üretim faaliyetinde bulunması mümkün değildir. Ayrıca hiçbir şirket elektrik üretim lisansı haricinde (tedarik, iletim, dağıtım gibi) başka lisanslarla da elektrik üretim faaliyetinde bulunamaz. Kurumumuz lisans süreçlerini ve şirket yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğini titizlikle takip etmekte ve kamuoyu ile paylaşmaktadır. Son günlerde sosyal medyada da yayılmaya başlayan "kar ortaklığı modeline dayalı yenilenebilir enerji kaynaklardan elektrik üretme" iddiasındaki dolandırıcılık amaçlı reklamlara karşı vatandaşlarımızın dikkatli olması, bu şirketlerin elektrik üretim lisansı yoksa mutlak surette yatırımdan kaçınılması gerekmektedir. Kurumumuz tarafından ilgili reklamlara yönelik gerekli adli ve hukuki süreçler başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi. (DHA)
Kaynak: Demirören Haber Ajansı