“Geleneksel finans, blokzincirin getirdiği yeni varlık türlerinin ve yatırım araçlarının farkına vardı”

“Geleneksel finans, blokzincirin getirdiği yeni varlık türlerinin ve yatırım araçlarının farkına vardı”

Geleneksel finans kuruluşlarının ve varlık yönetimi şirketlerinin gösterdiği ilginin de kriptonun yerleşik bir finansal araç olarak kabul edilmesinin yakın...

İSTANBUL, (DHA)- Geleneksel finans kuruluşlarının ve varlık yönetimi şirketlerinin gösterdiği ilginin de kriptonun yerleşik bir finansal araç olarak kabul edilmesinin yakın olduğuna işaret ettiğini kaydeden Gate TR CEO'su Kafkas Sönmez, "Blokzinciri teknolojisinin getirdiği yeni olanaklara ilgi yalnızca Bitcoin ETF gibi araçlarla sınırlı kalmadı. Gerçek dünya varlıklarının yatırım yapılabilir parçalara ayrılarak blokzincirine taşınmasını öngören tokenizasyon gibi teknolojilerin bilinirliği de arttı. Geleneksel finans, geçtiğimiz iki yıl içinde blokzincirin getirdiği yeni varlık türlerinin ve yatırım araçlarının farkına vardı" dedi.

2023 itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerinin kripto para düzenleyicisi yasası MiCA'ya uyum sürecine ilişkin takvimin de netleştiğini belirten Sönmez, "2023 ortasında yürürlüğe giren yasayla geçiş süreci de başlamış oldu. Uygulama fazı, Avrupa mali otoritelerinin yayımladığı planlara göre Aralık 2024'e kadar sürecek. Ayrıca Avrupa, 2026'ya kadar kripto ve blokzinciri odaklı tüm düzenlemeleri bölge çapında tamamlamış olmayı hedefliyor" diye konuştu.

"TOKENİZASYON GİBİ TEKNOLOJİLERİN BİLİNİRLİĞİ DE ARTTI"

Sönmez, şöyle devam etti:

"Büyük oyuncuların da devreye girmesi, başta ABD olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde regülasyon beklentilerini destekledi. Blokzinciri teknolojisinin getirdiği yeni olanaklara ilgi yalnızca Bitcoin ETF gibi araçlarla sınırlı kalmadı. Gerçek dünya varlıklarının yatırım yapılabilir parçalara ayrılarak blokzincirine taşınmasını öngören tokenizasyon gibi teknolojilerin bilinirliği de arttı. BNY Mellon tarafından 2022'nin sonlarında yayımlanan bir araştırma, kurumsal yatırımcıların yüzde 91'inin tokenleştirilmiş varlıklara yatırım yapmaya ilgi gösterdiğini ortaya koydu. Geleneksel finans, geçtiğimiz iki yıl içinde blokzincirinin getirdiği yeni varlık türlerinin ve yatırım araçlarının farkına vardı."

"DİJİTAL TÜRK LİRASI BİRİNCİ FAZ RAPORU UMUT VERİYOR"

Özellikle 2023'ün son çeyreği itibarıyla Türkiye'de kripto regülasyonuna ilişkin beklentilerin de arttığına dikkat çeken Sönmez, "Küresel çapta kripto regülasyonu özellikle merkez bankası dijital para birimi ve kripto para servis sağlayıcılarının düzenlenmesi başlıklarında odaklanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023'ün son gününde yayımladığı "Dijital Türk Lirası Birinci Faz Değerlendirme Raporu" ile paranın dijitalleşmesi konusunda küresel trendlere yön verdiğini bir kez daha kanıtladı. Dijital Lira'ya yönelik çalışmalar bu bağlamda umut verici. Yeni ekonomi yönetiminin Türkiye'nin Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) gri listesinden çıkmak için kripto para düzenlemesi çalışmalarına hız verileceği yönündeki ifadeleri, 2024'ün ilk çeyreğinde bu konuda gelişmeler yaşayabileceğimiz mesajını taşıyor. TL işlem çifti listelemeleriyle Türkiye'de kripto para adaptasyonunu destekleyen ve Türkiye pazarında faaliyete başladığı günden bu yana regülasyona desteğini açıkça vurgulayan firma olarak, yasa yapıcılarımızın yatırımcıyı ve diğer tüm paydaşları memnun edecek, ekosistemde güveni sağlayacak ve Türkiye'yi bir kripto merkezine dönüştürecek çalışmalara imza atacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı